Ana içeriğe atla

Riskten Kaçınan Çok Aşamalı Karma Tam Sayılı Stokastik Programlama Problemleri, İrfan Mahmutoğulları

Tarih: 

Başlangıç Zamanı:  Starting Time 04:00 pm ~ 04:50 pm

Konum:  Rektörlük Toplantı Salonu

Sunum Başlığı: Riskten Kaçınan Çok Aşamalı Karma Tam Sayılı Stokastik Programlama Problemleri

Özet: Birçok gerçek hayat probleminin karar verme aşamasında problem parametreleri tam olarak bilinememektedir. Stokastik programlama belirsizlik içeren eniyileme problemleri için kullanılan yöntemlerden birisidir. Stokastik programlama modellerinde, problem parametrelerinin tam olarak bilinmediği ancak bilinen dağılım fonksiyonlarına bağlı olarak değiştiği kabul edilmektedir.

Bu seminerde, riskten kaçınan bir karar vericinin çok aşamalı bir karar verme sürecindeki en iyi kararları vermesini konu alan stokastik programlama problemlerini ele alıyoruz. Öncelikle riskten kaçınma teorisini ve riskten kaçınan çok aşamalı karma tam sayılı programlama problemleri için kullanılan modelleri inceliyoruz. Daha sonra bu problemlerin en iyi değerleri için sınırlar elde etmemizi sağlayan bir senaryo ayrıştırma yöntemi öneriyoruz. Elde edilen bu sınırları kullanarak ilk aşamasında ikili değişkenler olan problemlere, hesapla-ve-kes temelli bir kesin çözüm yöntemi öneriyoruz. Bahsedilen çözüm yöntemlerini, riskten kaçınan çok aşamalı parti büyüklüğü ve sunucu yer seçimi problemleri üzerinde uyguladığımız sayısal örneklerde deneyerek sonuçlarını inceliyoruz. Son olarak da riskten kaçınan çok aşamalı karma tam sayılı programlama problemlerinin bir güç sistemi eniyileme problemindeki uygulamasını ele alıyoruz.

Konuşmacının biyografisi: Ali İrfan Mahmutoğulları, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde doktora programına devam etmektedir. Doktora eğitimi sırasında riskten kaçınan çok aşamalı karma tam sayılı programlama problemleri için etkili çözüm yöntemlerinin bulunması ve bu problemlerin yöneylem araştırmasının farklı alanlardaki uygulamaları üzerine çalışmaktadır. Şu anda Georgia Institute of Technology, H. Milton Stewart School of Industrial and Systems Engineering’de ziyaretçi araştırmacı olarak çalışmalarına devam etmektedir.