Ana içeriğe atla

Akıllı Şebeke Uygulamalarında KAA’lar için Topoloji Güncellemesi ile Kapsama ve Bağlantı Tabanlı Ağ Ömrü Maksimizasyonu

Tarih: 

Başlangıç Zamanı:  Starting Time 01:00 pm ~ 02:00 pm

Konum:  D228

Özet: Akıllı Şebeke Uygulamalarında KAA’lar için Topoloji Güncellemesi ile Kapsama ve Bağlantı Tabanlı Ağ Ömrü Maksimizasyonu

Kablosuz Algılayıcı Ağlar (KAA’lar) son yıllarda sensör düğümlerinin teknolojik gelişimleri sayesinde akıllı şebekeler, nesnelerin internet gibi pek çok “akıllı” uygulama alanı için anahtar teknoloji haline gelmişlerdir. KAA’lar kapsama alanları içerisinde bulunan fiziksel ve çevresel koşulları izleyen ve ilgili veriyi doğrudan ya da çok atlamalı yollar üzerinden bir veya birden fazla baz istasyonuna (BS) ileten, pille çalışan otonom sensörlerden oluşmaktadır. Sensörler, pillerinin tükenmesi, teknik arızalar, harici kötü niyetli müdahaleler vb. durumlar sonucunda işlevselliklerini kaybedebilirler. Bu durumda ağın kullanılabilirliği ve performansı, hedef alan sezimi ve veri iletimi açısından kötüleşebilmektedir. Dolayısıyla ağın fonksiyonelliğini koruduğu süreyi, bir diğer deyişle ağ ömrünü uzatmak için sensörlerin sahip oldukları sınırlı enerjinin verimli kullanılması gerekmektedir. Bu çerçevede, istenen kapsama seviyesini korurken, uzun bir ağ ömrü elde etmek için enerji verimli iletişim protokolleri tasarlamak büyük önem arz etmektedir. Bu konuşma kapsamında öncelikle gerekli kapsama seviyesi ve baz istasyonuna bağlantılılık sağlanabildiği sürece iletim yollarının topoloji değişikliğine yeniden uyarlandığı durumu dikkate alan yeni bir 0-1 KTP modeli sunulacak ardından enerji tüketimine vurgu yaparak birim zaman ayrıştırmasında ağ davranışını optimize eden iki alternatif 0-1 MIP modeli tartışılacaktır.

Özgeçmiş

Dr. Elif Zeynep Serper; doktora, yüksek lisans ve lisans derecelerini TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden sırasıyla 2022, 2014 ve 2011 yıllarında almıştır. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi sırasında aynı bölümde öğretim asistanlığı görevinde bulunmuştur. Yanı sıra yedi yıl bitirme projelerinin koordinatör asistanı olarak da bölüme hizmet vermiştir. Araştırma alanları öncelikli olarak; ağ tasarımı, Kablosuz Algılayıcı Ağlar (KAA), ADÜ ağları, lojistik optimizasyonu ve matematiksel programlama üzerinedir.