End-of-Life Envanter Problemi Üzerine, Sonja Javadi Khatab

Tarih:

Konum:  A329

Özet

Bu konuşmada, tüketici elektroniği üreticilerinin, ürünler kullanım süresinin son evresindeyken ihtiyaç duyulan yedek parça envanter denetimini yapması problemi ele alınacaktır. Literatürde bu konular “end-of-life” envanter problemi olarak bilinmektedir. Final evre parça üretimi sona erince başlar ve son iş sözleşmesine ya da teminat süresinin dolmasına kadar devam eder. Bu süreç boyunca talebi karşılamak amacıyla bu evrenin başında final sipariş olarak adlandırılan siparişler verilir. Talebi karşılamak amacıyla kullanılan popüler planlardan biri hatalı parçayı durumuna göre tamir etmeye ya da değiştirmeyedayanan tamir-değiştirme poliçesidir. Fakat, tamir ve değiştirme fiyatları zaman içerisinde değişmezken tüketici elektroniği ürünleri için genellikle hatrı sayılır bir fiyat erozyonu vardır. Bunun sonucu olarak, alternatif servis poliçesine geçmenin daha uygun maliyetli olduğu süreçler bulunması mümkün olabilir. Alternatif plan olarak müşterilere yeni bir ürünü iskontolu fiyatla sunmak ya da gelecek nesil ürün için indirim kuponu vermek düşünülebilir. Sonuç olarak bu yaklaşım, final sipariş kalitesinin ve tamirden alternatif servis planına geçiş zamanının içerildiği ortaklaşa bir eniyileme problemi gerektirmektedir. Bu problemin çözümü üreticinin toplam beklenen iskontolu maliyetini minimuma indirecektir. Bu sunum, problemi farklı varsayımlar altında çözdüğümüz iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm statik versiyonun çözümüne , ikinci bölüm ise sürekli değişen zaman kümelerinde genel maliyet yapısı altında problemi tanımlamaya ve dinamik programlama yaklaşımını kullandığmız bir stratejiyi açıklamaya ayrılmıştır.

Konuşmacının Özgeçmişi

Sonja Javadi Khatab Sabancı Üniversitesi Endüstri Mühendisliği programında doktora adayı olarak bulunmaktadır. Yüksek lisans derecesini İran’da bulunan Qazvin Azad Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden, lisans derecesini ise yine İran’da bulunan Shahid Madani Üniversitesi Soyut Matematik bölümünden almıştır. Tez çalışması End-of Life envanter problemini farklı varsayımlar altında çözmeye dayanmaktadır. İlgi duyduğu ana araştırma konuları: rassal süreçler, olasılık teorisi ve yöneylem araştırmasındaki uygulamaları ve istatistiksel süreç kontrolüdür. Aynı zamanda Markov karar süreçleri ve dinamik programlamanın yöneylem araştırmasındaki gerçek hayat problemlerine uygulanması ile de ilgilidir.